GYMNASIEUTBILDNING

Tjej klappar ko

Lantbruk

Här får du en bred utbildning och du får lära dig allt du behöver för att arbeta på ett modernt lantbruk. På schemat står till exempel djurskötsel, växtodling och maskinkörning. Efter utbildningen är du väl rustad för en framtid inom jordbruket!

På inriktningen Lantbruk är det mycket praktiskt lärande, något som våra elever uppskattar. På skolans gårdsbruk får du lära dig det praktiska arbetet från grunden och du behöver inte ha någon erfarenhet av lantbruk innan.

Vi bedriver en ekologisk mjölkproduktion med 70 mjölkkor, dessutom har vi en mindre besättning med jämtlandsfår. Vi odlar på 200 hektar runt skolan i Ås och det mesta som odlas är foder till våra egna djur. Därmed får du delta i höst- och vårbruk, skörd, vara med på kalvningar, lamningar, mjölkning, utfodring och djurvård. I vår egen verkstad får du också kunskaper i svets- och reparationsteknik samt i byggnadsunderhåll. Självklart erbjuder vi möjligheten att ta traktorkörkort under utbildningen!

Efter ett gemensamt förstaår väljer du sedan mellan yrkesutgångarna lantbruksdjur eller lantbruksmaskin.

LANTBRUKSDJUR

På Torstas gårdsbruk får du lära dig allt du behöver om ett modernt och ekologiskt lantbruk. Du får mycket praktisk tid med djuren och kan under utbildningen specialisera dig på ett visst djurslag om intresse finns. Du lär dig också grunderna i maskinkörning och växtodling.

LANTBRUKSMASKIN

Här får du mycket körtid för att vara helt förberedd för arbetsmarknaden efter studenten. Vi har alltid tillgång till flera traktorer och under din praktik får du chansen att testa på ännu fler spännande fordon och maskiner.

I utbildningen får du möjlighet att ta förarbevis för lastmaskin och vi erbjuder hjullastarutbildning. Förutom utbildningen i maskiner får du även grunderna i djurskötsel och växtodling för att få en komplett lantbruksutbildning.

Kontakt

Inriktningsansvarig

Eva Larsson
Eva Larsson

Studie- & yrkesvägledare

Carin Liljeqvist
Carin Liljekvist

Rektor

Göran Åkesson
Göran åkesson

länkar

Våra gymnasieutbildningar

En katt behandlas av elever och lärare

Djurvård

Inriktning Djurvård är till för dig som vill arbeta yrkesmässigt med djur! Här varvas teori med praktiska övningar för att du ska kunna kombinera ...

Läs mer »
Tjej klappar ko

Lantbruk

Här får du en bred utbildning och du får lära dig allt du behöver för att arbeta på ett modernt lantbruk. På ...

Läs mer »
Naturturism

Naturturism

Vill du jobba professionellt inom natur och äventyrsturism? Utbildningen inom Naturturism på Torsta passar dig som gillar fjällvandring, skidåkning, kajakpaddling och andra ...

Läs mer »
Tre ungdomar på huk i skogen

Skogsbruk

Brinner du för att vara ute i skogen och vill du ha ett jobb efter studierna? Då är inriktningen skogsbruk på Torsta ...

Läs mer »