Naturbruksgymnasium
Torsta

Din spännande framtid börjar här

PÅ TORSTA NATURBRUKSGYMNASIUM HAR VI DESSA utbildningar

Naturturism

Vill du jobba professionellt inom naturturism? Inriktningen Naturturism på Torsta passar dig som gillar fjällvandring, skidåkning, kajakpaddling och andra aktiviteter i naturen. ...

Läs mer »
Tjej klappar ko

Lantbruk

Söker du en framtid inom jordbruket? Inriktningen Lantbruk ger dig allt du behöver för att arbeta på ett lantbruk. I fokus står ...

Läs mer »
En katt behandlas av elever och lärare

Djurvård

Vill du arbeta yrkesmässigt med djur? På inriktningen Djurvård varvas teori med praktiska övningar, allt för att du ska kunna utveckla dina ...

Läs mer »
Tre ungdomar på huk i skogen

Skogsbruk

Vill du arbeta med framtidens skogsbruk? Inriktningen Skogsbruk ger dig en bred och grundläggande skogsbruksutbildning med kurser som skogsskötsel, virkeslära, motor- och ...

Läs mer »

VÄGEN TILL YRKESLIVET SKA VARA ROLIG. Välkommen till torsta naturbruksgymnasium!

Tycker du om att arbeta med djur, lantbruk, naturturism eller skog? Gillar du att lära dig genom praktiskt arbete, där ditt stora intresse kan ge dig mycket goda yrkesmöjligheter? Då är Torsta Naturbruksgymnasium verkligen något för dig! Vi håller till i vackra Åsbygden som ligger i närheten av Östersund.

Vi är en liten skola med små undervisningsgrupper där våra lärare har tid att ge dig det du behöver under din utbildning. Förutom våra kunniga lärare kommer du också att lära känna våra erfarna instruktörer, som med sina spetskompetenser ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas ute i arbetslivet.

Här får du praktiskt testa dina kunskaper i vårt Djurhus, i vårt gårdsbruk, i vår verkstad, i vår hundhall, ute i naturen, i vår simulatorsal för skogsmaskiner och i skolans egna skogsmaskiner. Torsta har ett nära samarbete med näringslivet, som alltid är på jakt efter medarbetare som brinner för sitt yrke. På din praktik knyter du under 15 veckor, fördelat på 3 år, viktiga kontakter. Kanske är det vägen till ditt första arbete! Du har självklart möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet.

Den dag du avslutar dina studier kommer du att känna dig trygg med dina yrkeskunskaper och vara redo för arbetslivet.

Vi lovar dig en annorlunda, rolig och lärorik studietid.
Välkommen till oss på Torsta!

Johan Montelius, utbildningschef
Torsta Naturbruksgymnasium

Naturbruksgymnasium

Frågor och svar om Torsta NATURBRUKSGYMNASIUM

JGY Torsta är en liten gymnasieskola med ca 115 elever totalt. Fördelen med en liten skola är att vi ofta arbetar i mindre undervisningsgrupper där man får mycket lärartid. Vi lär känna våra elever snabbt och kan sätta in stöd o hjälp med studierna tidigt.

Det går bussar från Östersund och från Krokomshållet (västerut) som passar till skolstart och skolslut på dagarna.

Måndag – torsdag börjar vi 08,20 och slutar 15,35. Fredag börjar vi 08,20 men slutar oftast till lunch kl 11,35. (Ibland är även några få fredagar till 15.35)

Ja, drygt 20 elever kan bo på Torsta som har lång resväg till och från hemmet. Elever i åk 1 har företräde till platserna. Vi har både enkelrum och dubbelrum i en byggnad på skolområdet. Alla rum har egen dusch och toa. Vi har en fritidsledare som är tillsammans med de boende under kvällarna och äter middag och kvällsfika tillsammans med dem. Bor man på Torsta äter man alla måltider i skolrestaurangen; frukost, skollunch, middag och kvällsfika.

Det viktigaste för att komma in på Torstas gymnasieutbildningar är att man är behörig att söka till nationellt gymnasieprogram = godkända betyg i Svenska, Engelska, Matte och ytterligare 5 andra ämnen. Sen är det bra att ha så högt betyg som möjligt om det är fler sökande än antal platser för att komma in på sitt förstahandsval. I undantagsfall kan man bli antagen utan att vara behörig men det är bara om det finns platser lediga och om vi har möjlighet att sätta in stödundervisning. Exempelvis antogs hösten 2021 bara en elev av 43 st som var obehörig.

Som på alla yrkesprogram på gymnasieskolan har man totalt 15 veckors praktik (arbetsplatsförlagt lärande, apl) på företag/organisationer utanför skolan. De flesta veckorna ligger i åk 2 och åk 3.

Som på alla yrkesprogram har man ”gymnasiegemensamma ämnen” (t ex Svenska, Engelska, Matte). I själva yrkesutbildningarna är det mycket praktiska moment blandat med teoriundervisning. Mycket av yrkesutbildningen är förlagd på andra platser än i vanliga lektionssalar t ex ute i skogen, i Djurhuset, Hundhallen, Verkstaden, lagården, i traktorer eller i skogsmaskiner. Det innebär att det blir en bra variation av undervisning både i lektionssalar och på andra platser. Går man på Torsta ska man tycka om att vara utomhus!

Ja, under åk 2 och åk 3 kan man läsa extra svenska, engelska och matte för att få den grundläggande allmänna högskolebehörigheten. Det är ett val som är frivilligt och söks när man går i åk 1.

Vi har naturbruksprogrammets inriktningar Naturturism, Djurvård, Skogsbruk och Lantbruk. Gå in på vår hemsida Torsta.se så hittar du information om våra utbildningar.