Torsta arbetar på uppdrag av våra ägare med att främja utvecklingen av företagande inom länets gröna näringar. Vi arrangerar regelbundet aktiviteter som fokuserar på landsbygdsutveckling och näringslivsfrämjande, ofta i samarbete med andra aktörer. Vårt mål på avdelningen för landsbygdsutveckling är att underlätta verksamhet på landsbygden, särskilt inom de gröna näringarna, och stärka deras konkurrenskraft.
Läs mer
De gröna näringarna är en kritisk del av Jämtland Härjedalens ekonomi, med en omsättning på över 9 miljarder kronor och cirka 9 % av länets arbetstillfällen. Dessa näringar bidrar inte bara ekonomiskt utan även genom att skapa sysselsättning och bevara landsbygdens kultur och miljö. I vårt län är det främst skog, mjölk och kött som dominerar, men det finns potential för mycket mer utveckling. Gröna näringar omfattar över 60 olika verksamheter som bygger på jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö, vilket gör deras mångfald och dynamik avgörande för regionens hållbarhet och tillväxt.
Torsta AB har ett omfattande uppdrag från Region Jämtland Härjedalen att vara en motor för ökad produktion och förädling inom de gröna näringarna. Vi arbetar aktivt för att främja den gröna omställningen och är drivande i innovation och klusterutveckling. Vårt arbete är delfinansierat genom ett upphandlat uppdrag från regionen, vilket understryker vårt ansvar att bidra till regionens hållbara utveckling.
Enligt vårt ägardirektiv ska vi ha ledande kompetens inom jord och skog för att kunna erbjuda attraktiva och kostnadseffektiva utbildningsuppdrag. Vi ska även arbeta med landsbygdsutveckling för att förbättra livs- och utkomstmöjligheterna för landsbygdens invånare. Vår verksamhet bygger på nära samverkan med näringslivet och är förankrad i jord- och skogsnäringarna.
Vi driver och erbjuder olika projekt, aktiviteter och kurser, som du kan läsa mer om på vår webbsida. Genom våra insatser inom landsbygdsutveckling och gröna näringar bidrar vi till att länets råvaror i högre grad förädlas lokalt, främjar bärkraftigt företagande och utvecklar nya cirkulära affärsmodeller och ekosystemtjänster. Vi verkar för att länet fortsätter att framgångsrikt producera bas- och spetsprodukter och ökar självförsörjningsgraden.
Vårt team består av experter och sakkunniga inom olika områden. Vi har också fler engagerade i våra projekt och uppdrag, både inom och utanför bolaget, vilket gör att vi kan dra nytta av bred kompetens och erfarenhet för att uppfylla vårt uppdrag.
Vi som jobbar på avdelningen
Marie Sjölin
CHEF LandsbygdsutvecklING
marie.sjolin@torsta.se070 217 58 84
Marie är agronom med djurinriktning och fördjupning inom landsbygdsutveckling, ekonomi och marknadsföring. Hon har jobbat med företagsutveckling, folkbildning och påverkansarbete inom de gröna näringarna, i huvudsak jordbruk och livsmedel, och är från en mjölk- och skogsgård. På Torsta jobbar Marie bland annat med att samordna den regionala mat- och livsmedelsstrategin.
Malin Andersson
landsbygdsutvecklare
malin.andersson@torsta.se072 243 55 52
Malin är husdjursagronom med magisterexamen i biologi och vidareutbildad inom ledarskap och konflikthantering. Malin har lång erfarenhet av arbete med landsbygdsutveckling inom de gröna näringarna. Att skapa goda förutsättningar för att verka, utvecklas och leva på landsbygd är en kärnfråga för Malin. Så även att sätta Jämtland Härjedalens förutsättningar och behov på kartan och bidra till en hållbar utveckling av detsamma. Hon är själv skogsägare och förvaltning av skogen, jakt och friluftsliv är stora intressen.
Rikard Backskog
Matinspiratör Offentlig Gastronomi
rikard.backskog@torsta.se073 800 34 05
Rikard är matinspiratör och har mer än 20 års erfarenhet av arbete inom offentliga och privata kök både som krögare och anställd. Rikard arbetar med offentlig gastronomi med mål att sätta måltiden i fokus på såväl äldreboenden som skolor. Rikard utbildar anställda inom offentlig gastronomi till yrkesstolthet och serviceprofessionalitet. Utöver detta brinner Rikard för värdskap och att sätta gästen i fokus.
Ann Sparrock
Projektledare LANDSBYGDUTVECKLING
ann.sparrock@torsta.se070 321 03 70
Ann är utbildad kock och har mer än 20 års erfarenhet inom den privata och offentliga gastronomin. Hon brinner för att bevara den traditionella samiska maten, att utbilda och föra kunskapen vidare. Ann jobbar med projektet Syster gastronomi samt Offentlig gastronomi här på Torsta. Förutom att jobba med mat så är Ann renägare inom Jijnjevaerie Sameby.
Erica Jonsson Ogilwie
Landsbygdsutvecklare skog
erica.jonsson@torsta.se070 246 18 31
Erica är utbildad skogskandidat och brinner för att utveckla och inspirera inom skogsbruket. På Torsta arbetar Erica med de skogliga utbildningarna och ansvarar för naturkunskapskursen på gymnasial nivå. Erica har erfarenhet av arbete inom skogsekonomi samt värdering och skötsel av skog. Erica drivs av det mesta som handlar om landsbygden och verkar för att skapa diskussioner kring dess styrkor och utmaningar.
Lars Tirén
lars.tiren@torsta.se
073 064 48 06
Lars är ansvarig för de försöksodlingar som Torsta årligen utför på uppdrag av SLU och Lantmännen. Lars är utbildad dritfledare inom växtodling med över tio år inom lantbruket med erfarenhet från växtproduktion, fältförsök, utbildning, utsädeskontroll och försäljning. Som ansvarig för försöksodlingarna och utvecklingen av dem vill Lars lyfta fram vikten av lantbrukarens roll i livsmedelsproduktionen för konsument och öka den enskilde lantbrukarens intresse för sin egen produktion.
Anna Omberg
EU-STRATEG
aNNA.OMBERG@torsta.se076 144 47 73
Anna är statsvetare och nischad på EU-politik, men är egentligen intresserad av landsbygsutveckling. Hon har lång erfarenhet av att försöka forma politik för att passa vårt läns förutsättningar (till exempel gleshet, stora avstånd, småskaligt och diversifierat näringsliv), av den europeiska sammanhållningspolitiken och den svenska regionala tillväxtpolitiken, alltså att skapa förutsättningar för landsbygdsutveckling. Anna jobbar med projektet Grön regional förnyelse och läser rapporter för att det är roligt.
Helen Axelsson
UTBILDNINGSLEDARE VUX
HELEN.AXELSSON@torsta.se070 260 13 88
Studerat husdjursvetenskap vid Estlands Lantbruksuniversitet, sedan som doktorand vid Institutionen för husdjursgenetik vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Agronomidoktorsexamen i husdjursvetenskap 2013. Efter SLU blev Helen anställd som landsbygdsutvecklare på Torsta och har hållit kurser inom lantbruksdjur. Numera är hon ansvarig för vuxenutbildningar.
Privat driver Helen och hennes man ett lantbruk och har ett 70-tal köttdjur och brukar ca 180 ha mark. Utöver det så har hon även en mindre hästuppfödning och god insikt i att driva en gård.
Lisbet Mellgren
KOMMUNIKATÖR
LISBET.MELLGREN@torsta.se
076 764 18 78
Lisbet är en mångsidig kommunikatör som ursprungligen kommer från Göteborg. Lisbet har jobbat med marknadsföring inom en rad olika branscher, skapat event för tusentals människor och är engagerad i hållbarhetsfrågor. Här på avdelningen jobbar hon som projektkommunikatör i Syster Gastronomi och Goda affärer ger goda samarbeten samt med kommunikation för avdelningen i stort.