Skördefest 2024 - en naturlig mötesplats

Skördefest JH syftar till att koppla ihop länets matproducenter i genuin lantlig miljö ute på gårdarna. Besökarna får en inblick i den levande landsbygden och lära sig om matens ursprung.

2014 genomfördes Skördefest JH för första gången och har sedan utvecklats under projektet Creative Region of Gastronomy. Från och med 2018 är det Torsta AB som håller i trådarna. Evenemangen sker i samarbete med gårdar och matproducenter.

Torsta logotyp

Programblad 2024

Ta med familj och vänner på en härlig utflykt med ett eller flera gårdsbesök – din närmaste Skördefestplats är inte långt bort. Här träffar du bonden, mathantverkaren, slöjdaren och många fler. Du kan smaka lokalproducerad mat och fika, uppleva gårdsnära aktiviteter, handla jämtländska råvaror och hantverk direkt från gårdarna, lära dig mer om matens ursprung och livet på landet. Årets programblad finns för nedladdning. 

Gårdar & restauranger

1

På Hovde Kök & Bar bjuder vi på en meny med fokus på lokala Jämtländska råvaror och en hel del vegetariskt. Vi försöker alltid att vara behjälpliga vid eventuella allergier eller speciella önskemål. 

11

Välkomna när Skoogs Krog flyttar ut till Bruksområdet under helgen! På lördag-söndag erbjuder vi lunch på Bruksområdet och på lördagen även en middag utomhus. Middag bokas via Skoogs krog. Skoogs Krog drivs av familjen Bertilsson och samarbetar nära med lokala företagare i och runtom Funäsfjällen. Kött och fisk köps från Ljusnedal, Tännäs och Långå, porslin från lokala hantverkare och grönsaker från gårdar i både Härjedalen och Jämtland.

Emil Bertilsson, 0684-21550,
Herrgårdsvägen 7, 846 96 Ljusnedal,
www.skoogskrog.se
www.harjedalsmat.se

 

12

Tivarsgårds mejeri har egen tillverkning av mejeriprodukter som säljs i gårdsbutiken, på rekoringar, marknader och mässor.
Här finns även en fullskalig restaurang med mat lagat från grunden med inslag av närproducerade produkter.
Vi har varit med ca 10 år.

Urban Olausson / Anette Sellén
Norderön 630, 832 93 FRÖSÖN
070-385 51 52, info@tivars.se

13

Vi på Restaurang HumleLiret riktar i första hand in oss på smaker och ingredienser från den svenska och den mexikanska matkulturen. Vi använder oss av lokala råvaror så långt det går. Alltid med respekt och tanke på miljö och hållbarhet.

Att sätta sig ner här och äta den omsorgsfullt lagade maten, och dricka ölen som bryggts i det närliggande bryggeriet, är en upplevelse i sig. Här möter det gamla det nya i form av konst och hantverk. Många av gästerna beskriver det som att vara hemma hos kocken på middag, och det är den känslan som vi på HumleLiret vill förmedla till våra gäster.

10

Höglunda Gårdsrestaurang

Våra råvaror är egna från får lamm höns-ägg grönsaker 

Vi köper in råvaror från Jämtlandsgården-nötkött Börnans fisk Göviken-fläskkött lokal potatis och rotfrukter ost från Skärvången och Åsberget 

Lokal öl/dryck från Klövsjö KGB Östersundsbryggeri Jämtlandsbryggeri 

Vi tillagar allt från grunden på våra egna recept 

Bakar även vårt eget bröd tunnbröd fikabröd 

Vi serverar Ala Carte Specialmenyer(grillbuffe wokat )Frukostbuffé 

Vänligen Kristina och Olov Forsberg Höglunda Gård 

2

RESTAURANG, MATBAR, CATERING, KURSER OCH KÄRLEK TILL MAT

Flammans skafferi brinner för relationsmat, Dvs kärlek och respekt för naturens ordning, bärkraftiga jordbruk och äkta mathantverk. Det vi själva eller våra matvänner inte höstar, köper vi av småskaliga hållbara producenter Frukter, örter, bär, kött och fisk konserveras, fermenteras, röks, kokas och torkas i samklang med säsongen och tillgången. Vi tar tillvara på och respekterar allt vad våra råvaror ger. Menyn är rågad med smaker från fjäll, äng, skog och sjö. Välkomna till Flammans Skafferi önskar Lena Flaten med personal

3

I en talldunge vid Rätanssjöns strand ligger vår vackra restaurang fint belägen i Kojbyn.

Efter att familjen tillbringat över 25 år somrar som vintrar i Jämtland och alltid haft en känsla av att vi kommit hem, har vi nu fått möjlighet att driva en familjär restaurang där hjärtat finns med i hela vårt tänkande.

Med visionen att växa sig in i området och utveckla vår verksamhet.

Så långt det är möjligt servera bröd och mat med hållbara råvaror från närområdet med inspiration från fjäll, skog, och sjö.

4

På Norra Station café och kafferosteri serveras närproducerade och hållbara bakverk och måltider. Råvarorna är noga utvalda från lokala leverantörer med omtanke och välmående som främsta ledord. Omtanke om dig som gäst, men även producenten, det ekologiska systemet, djuren och jorden.

Norra Station är en plats för hållbara koncept och idéer. För oss är det viktigt med ursprung och kunskap om tillverkningsprocesser och goda smaker. Det vill vi dela med oss av och hoppas att du ska känna när du besöker oss. Caféet är också navet för många av de aktiviteter och kulturhappenings som anordnas på Norra Station.

5

Välkommen till Strömsunds hembygdsgård och Kafe Tomten – en restaurang med lokala produkter och leverantörer som erbjuder god mat och fika i geniun miljö.

Kafé Tomten är vackert belägen i ”tant Elise-gården”, ett 1700-talshus på Strömsunds hembygdsgård. Byggnaden är mest bekant som kafé och fick så småningom namnet Tomten.

Kafe Tomten är 070-377 38 44

kafetomten@gmail.com

6

Välkomna till Jazzköket eller till vår Saluhall.

Allt hittar ni på prästgatan 44 i centrala Östersund. På Saluhallen så kan du äta lunch eller handla i butiken! Nere på innergården så hittar du Jazzköket, där serveras middag mån-lör från 17.00 hela sommaren.

Vi gillar lokalt & mat lagad från grunden! Varmt välkomna till oss.

7

Restaurang BUA

Hos oss på Bua möts du av ett varmt välkomnade och en härlig stämning. Vi har en liten meny som är under ständig utveckling. Kom förbi på lite smårätter, ett glas eller låt oss bestämma!

9

Kolåsens Fjällhotell

Ren Mat Kolåsens Fjällhotell

Från jord till bord i Kolåsen. Vi odlar våra grönsaker, kryddor och rotfrukter och låter fåren hålla markerna öppna. Vår mat är tillagad på plats av egna och lokala råvaror. Vi har egna får och samarbetar med lokala aktörer för vilt, ren och fisk. Råvaror efter säsong med jämtländska smaker. 

 

8

Kretsloppshuset

Kretsloppshuset har sedan snart 25 år lockat besökare både för sin charmiga trädgårdsmiljö och för den goda maten. Våra maträtter, bakverk och egna drycker tillagas från grunden av ekologiska råvaror där vi konsekvent prioriterar inköp från lokala leverantörer. Lördagen den 7/9 har vi vår årliga skördedag med bland annat Mällbyn Gård som säljer från sitt fantastiskt stora utbud av grönsaker odlade i Mattmar. Restaurangens meny kommer att digna av rätter på lokalproducerade råvaror i säsong.

11

Kyrkås kulturgård

Under Skördefesten serveras raggmunk med fläsk, viltskavsgryta med potatismos, höstsoppa med nybakt levainbröd och gott hembakt fika i Gårdscafeét.
För barnen blir det historievandring i Kulturhuset med mera.
Flera utställare är på plats.Försäljning av gårdens egenodlade potatis samt hembakt mjukt tunnbröd.

12

Lillbritas gård

Under skördefesten får ni komma nära våra djur och det kommer att finnas roliga aktiviteter för barnen, t ex traktoråkning, mata djuren och fiskedamm. Vi kommer att ha servering med god lunch och fika i vår nyrenoverade loge.

10

Tivars gårdsmejeri

Tivarsgårds mejeri har egen tillverkning av mejeriprodukter som säljs i gårdsbutiken, på rekoringar, marknader och mässor.
Här finns även en fullskalig restaurang med mat lagat från grunden med inslag av närproducerade produkter.

3

Fru Julianas Gårdscafé

Njut av lantlivet och fika i vårt gårdscafé med hembakat bröd, varma och kalla stutar. Minimarknad med bygdens hantverkare, bl.a. kakor, godis, stickat, kryddor, väskor m.m.

1

Skärvångens bymejeri AB

I gårdsbutiken finns ost, surdegsbröd, tunnbröd, charkprodukter, smör och marmelader. Minimarknad med slöjdare och mathantverkare som bland annat säljer karameller, gluten- och laktosfritt mjukbröd, mejeri- och charkprodukter, grönsaker, lammskinn, mattor, bärprodukter och kaffebröd.

9

Rögrinna gård

Välkommen till oss på Rögrinna Gård i vackra Ragundadalen i Hammarstrand. Här driver vi ett ekologiskt mångfaldsjordbruk och familjeföretag.

8

Höglunda Gård Jämtland

Höglunda gård bedriver uppfödning av Jämtlandsfår höns kalkoner även sommargrisar.

7

Jämtlands vingård

Välkommen till vår gård i Öster-Övsjö. Hos oss kan du båda dagarna boka unika mjöd- och vinprovningar med drycker från Jämtlands vingård.

6

Hovermo gård

Småskaligt lantliv på Hovermo Gård.
Vi finns där Hovermoån och Storsjön möts. Här finns frigående Bjurholmshöns, lantfår med lamm och vår ekologiska köksträdgård.
Här på gården odlar vi grönsaker och håller höns och får för eget bruk.

5

Zetterströms pelargoner

Fokus ligger på gamla, namngivna pelargoner som ofta inte finns i den vanliga handeln. Här finns flera hundra pelargoner och ca 150 av dem är olika sorter.

4

Lornsgården

Med utsikt över fjäll och sjö med anor från 1750-talet. På gården finns en liten bigård. Kom och njut av fika i en härlig lantmiljö, titta på hönsen eller prova att rida på islandshästar. Utöver fikabröd finns enklare lunchalternativ. Försäljning av det gården producerat bland annat ägg, honung och grönsaker. Vi odlar mat vi själva vill äta, småskaligt och ekologiskt.

2

Färjestans gård

Vid Indalsälvens strand ligger Färjestans Gård med gårdscafe, butik, djur och trädgård. Hos oss serveras fika och lättare maträtter där vi i tillverkningen använder våra egna råvaror i största möjliga mån. Vi förädlar våra grönsaker och örter till tex ört- och grönsakssalt och marmelader. I vår gårdsbutik hittar ni våra handgjorda textilhantverk. I övrigt finns odling, självplock av snittblommor samt en stor trädgård att vandra runt i.Hälsa gärna på våra Gotlandsfår eller se hönsen picka runt i trädgården.

13

Ås Trädgård

På Ås Trädgård odlar vi ekologiska grönsaker och snittblommor som vi säljer i vår gårdsbutik. Välkomna till oss och våra utställare, till hästtur i odlingarna, självplock och andra spännande aktiviteter!

14

Tullus Lantliv

Vi är en småskalig gård med fjällkor, får, höns, ankor, gäss och bin. Vi arbetar med Permakultur och gillar mångfald och myller. I gårdsbutiken finns ägg, honung, marmelader och annat smått och gott. På logen finns café där man kan fika eller äta en lättare lunch, det går att sitta inne om det regnar.

15

Kossans i Berg AB

SvenOls Gård i Hoverberg och Lägda Gård i Vigge har Kossans i Berg AB tillsammans. Micromejeri och försäljning av glass, mjölk, stekost, yoghurt och potatis. Café och under skördefesten grillas egna hamburgare och försäljning av grönsaker samt lokala produkter.

16

Fjåsen å Fjällan

Fjåsen å Fjällan har egen biodling samt odlar potatis, jordgubbar mm på ett ekologiskt sätt dvs. vara odlingar är obesprutade och vi använder bara naturgödsel (inga kemikalier). Detta gör vi med stort engagemang och hjärta, då det är viktigt för oss att våra kunder ska vara nöjda med våra produkter och vi själva ska kunna vara stolta över det vi producerar och säljer. Den 5-6 augusti 2023 öppnade vi en gårdsbutik och café, som är öppet varje helg, lördag och söndag kl. 11-16, med få undantag, välkommen.

 

17

Klövsjö Stenugnsbageri & Natcake

På var sida av vägen i hjärtat av Klövsjö så erbjuder de allt från varm mat, nybakat bröd till härliga tårtor och bakelser. Bakat av ekologiska råvaror på hantverksmässigt vis.

18

Svingoa Grisar

Gården med Gris på Rot. På gården lever andras installade grisar på rot tillsammans med våra egna grisar. Galtar, suggor, kastrater och kultingar växer gemensamt upp i en stressfri miljö.
Alla grisar, oavsett storlek, utfodras med varm egenodlad mat tre gånger om dagen.
Utöver utfodring och viss hantering vid brunst är strävan att inte påverka grisarnas egen utveckling nämnvärt.
Vill de busa får de busa, vill de sola och bada får de det. Vill de gå ut i skogen själva eller i grupp får de göra det.
På vintern väljer grisarna om de vill bädda ner sig i halm i torra och dragfria lador eller om de önskar vistas inne i uppvärmda stora logar.
Välkomna och upplev ett eldorado av Svingoa grisar

19

 

 

Strömsnäsgården

Mjölken från kossorna på gården förädlas till olika produkter i gårdens egna mejeri. Bärförädling från bla egna odlingar. Bed&breakfast, gårdsbutik, cafe. På farmen finns även andra familjemedlemmar: Kaniner, små hästar, getter, höns, kor. I butiken finns ägg, sylt, marmelader, ostkaka, mejeriprodukter, fjällkotvål mm. För barnen finns tipsrunda, mindre lekpark, med hoppborg och naturligtvis hälsa på alla djuren. Vi laddar upp med en mängd gofika, lunch, barnmeny och matiga smörgåsar. Varmt välkommen till oss på Strömsnäsgården för en trevlig familjedag.

20
 

.

Norrlivet

Norrlivet producerar naturliga och
hälsosamma produkter som honung, sylt, havtorns produkter,
havtorns shot, havtornsglögg, marmelad och
oljor från lokala ingredienser. Vi har också
kalkoner, vaktlar och kycklingar för färska ägg och
smakfullt fågelkött. Vi specialiserar oss även på
att ympa högkvalitativa fruktträd. Besökare kan
ta en rundtur, besöka havtornsodlingen och se
äppel- och fruktträd samt våra djur. Vi erbjuder
en interaktiv och lärorik miljö som främjar
hållbarhet och hälsosam mat.

Välkommen till
Norrlivet!

21

Storhagen i Ljusnedal

Ekologiskt lantbruk i fjällmiljö med köttdjur, med
raserna Aberdeen Black Angus och Belted Galloway.
Köttet säljer vi till privatpersoner och restauranger
i området. Under sommaren betar djuren på
Hamrafjället, längs Mittådalsvägen, i Vivallen,

I år håller vi Skördefest på Bruksområdet, det ligger precis bredvid vår gård i Ljusnedal.

22

 Smååkran Gård

Osterian af Jemtland bedriver ett gårdsmejeri med kafé i Bräcke kommun, på gården finns killingar & grisar.

Med ny inspiration & kärlek inleder jag min nya Osteria.
Vid årsskiftet 2023-24 fick jag möjlighet att driva mejeri i egna lokaler. Nu gör vi våra ostar på gården i Smååkran, Bräcke kommun.
Vi fortsätter i samma anda med kärleksfullt gjorda ostar av mjölk som levereras från Framgården i Skylnäs och Välja Getgård i Kläppe.
Den 15 juni kommer vi att inviga vårt kafé.
Välkomna!

23

Välkommen till vår småskaliga och hållbara
odling av grönsaker och snittblommor i fjällen.
Här finns hästar, höns, barnaktiviteter samt
försäljning av grönsaker och snittblommor.
Dessutom erbjuder våra utställare dryck- och
mathantverket samt konst.
Passa på att ta en promenad och titta på
kulturhistoria kring Huså gruva eller ta en fika på
fjällvärldens enda herrgård.

24

Litet spinneri med stor ambition!
Vi tar tillvara den inhemska ullen och spinner
vackert kvalitetsgarn av den. Vi vill också
hjälpa lokala fårbönder att få avsättning för
sin ull. För att uppmuntra till fortsatt hållbar
ullproduktion så köper vi in den ull vi använder till
marknadsmässiga priser från fårbönder som vi
vet månar om sina djur och dess ull.

25

Besök våra ekologiska kor av rasen limousin
och de mindre djuren. Kl. 12 och 14 har vi
rundvandring på gården, då du får se hur alla
har det. I gårdsbutiken kan du köpa vårt eget
ekologiska nötkött, våra förädlade charkprodukter
som vi lufttorkar, kallröker, och varmröker själva.
Vi har ponnyridning kl. 11:00- 12.30 och kl. 13:30-
14:30, lekhörna för barn och vuxna. Ät våra goda
hamburgare, varmkorv, limousin wrap , starke
urban grillkorv. Kaffe och kakor, medan du njuter
av utsikten mot Storsjön och Oviksfjällen.

26

Mjösjö gård

En idyllisk lantlig gård i östra Jämtland med anor från 1500-talet.
Drivs i nionde generation. Boka konferens, möte, kurs, läger, ridhus, fest, bröllop, dop m.m. Varmt välkomna!

 

11

Kyrkås kulturgård

Under Skördefesten serveras raggmunk med fläsk, viltskavsgryta med potatismos, höstsoppa med nybakt levainbröd och gott hembakt fika i Gårdscafeét.
För barnen blir det historievandring i Kulturhuset med mera.
Flera utställare är på plats.Försäljning av gårdens egenodlade potatis samt hembakt mjukt tunnbröd.

12

Lillbritas gård

Under skördefesten får ni komma nära våra djur och det kommer att finnas roliga aktiviteter för barnen, t ex traktoråkning, mata djuren och fiskedamm. Vi kommer att ha servering med god lunch och fika i vår nyrenoverade loge.

10

Tivars gårdsmejeri

Tivarsgårds mejeri har egen tillverkning av mejeriprodukter som säljs i gårdsbutiken, på rekoringar, marknader och mässor.
Här finns även en fullskalig restaurang med mat lagat från grunden med inslag av närproducerade produkter.

3

Fru Julianas Gårdscafé

Njut av lantlivet och fika i vårt gårdscafé med hembakat bröd, varma och kalla stutar. Minimarknad med bygdens hantverkare, bl.a. kakor, godis, stickat, kryddor, väskor m.m.

1

Skärvångens bymejeri AB

I gårdsbutiken finns ost, surdegsbröd, tunnbröd, charkprodukter, smör och marmelader. Minimarknad med slöjdare och mathantverkare som bland annat säljer karameller, gluten- och laktosfritt mjukbröd, mejeri- och charkprodukter, grönsaker, lammskinn, mattor, bärprodukter och kaffebröd.

9

Rögrinna gård

Välkommen till oss på Rögrinna Gård i vackra Ragundadalen i Hammarstrand. Här driver vi ett ekologiskt mångfaldsjordbruk och familjeföretag.

8

Höglunda Gård Jämtland

Höglunda gård bedriver uppfödning av Jämtlandsfår höns kalkoner även sommargrisar.

7

Jämtlands vingård

Välkommen till vår gård i Öster-Övsjö. Hos oss kan du båda dagarna boka unika mjöd- och vinprovningar med drycker från Jämtlands vingård.

6

Hovermo gård

Småskaligt lantliv på Hovermo Gård.
Vi finns där Hovermoån och Storsjön möts. Här finns frigående Bjurholmshöns, lantfår med lamm och vår ekologiska köksträdgård.
Här på gården odlar vi grönsaker och håller höns och får för eget bruk.

5

Zetterströms pelargoner

Fokus ligger på gamla, namngivna pelargoner som ofta inte finns i den vanliga handeln. Här finns flera hundra pelargoner och ca 150 av dem är olika sorter.

4

Lornsgården

Med utsikt över fjäll och sjö med anor från 1750-talet. På gården finns en liten bigård. Kom och njut av fika i en härlig lantmiljö, titta på hönsen eller prova att rida på islandshästar. Utöver fikabröd finns enklare lunchalternativ. Försäljning av det gården producerat bland annat ägg, honung och grönsaker. Vi odlar mat vi själva vill äta, småskaligt och ekologiskt.

2

Färjestans gård

Vid Indalsälvens strand ligger Färjestans Gård med gårdscafe, butik, djur och trädgård. Hos oss serveras fika och lättare maträtter där vi i tillverkningen använder våra egna råvaror i största möjliga mån. Vi förädlar våra grönsaker och örter till tex ört- och grönsakssalt och marmelader. I vår gårdsbutik hittar ni våra handgjorda textilhantverk. I övrigt finns odling, självplock av snittblommor samt en stor trädgård att vandra runt i.Hälsa gärna på våra Gotlandsfår eller se hönsen picka runt i trädgården.

13

Ås Trädgård

På Ås Trädgård odlar vi ekologiska grönsaker och snittblommor som vi säljer i vår gårdsbutik. Välkomna till oss och våra utställare, till hästtur i odlingarna, självplock och andra spännande aktiviteter!

14

Tullus Lantliv

Vi har lite av mycket, som fjällkor, får, höns, ankor, gäss och bin. Nytt för i år är våra vackra påfåglar. I gårdsbutiken finns ägg, honung, marmelader och annat smått och gott. På logen finns café där man kan fika eller äta en lättare lunch. Det går att sitta inne om det regnar. Ta gärna en tur kring våtmarken där det finns grodor och andra smådjur. Det går att besöka hönsen och att titta på vår nyanlagda frukt och bärodling. Utedass finns. Någon av våra Border collies vallar ankorna och får.

15

Kossans i Berg AB

SvenOls Gård i Hoverberg och Lägda Gård i Vigge har Kossans i Berg AB tillsammans. Micromejeri och försäljning av glass, mjölk, stekost, yoghurt och potatis. Café och under skördefesten grillas egna hamburgare och försäljning av grönsaker samt lokala produkter.

16

Fjåsen å Fjällan

Fjåsen å Fjällan har egen biodling samt odlar potatis, jordgubbar mm på ett ekologiskt sätt dvs. vara odlingar är obesprutade och vi använder bara naturgödsel (inga kemikalier). Detta gör vi med stort engagemang och hjärta, då det är viktigt för oss att våra kunder ska vara nöjda med våra produkter och vi själva ska kunna vara stolta över det vi producerar och säljer. Den 5-6 augusti 2023 öppnade vi en gårdsbutik och café, som är öppet varje helg, lördag och söndag kl. 11-16, med få undantag, välkommen.

 

17

Klövsjö Stenugnsbageri & Natcake

På var sida av vägen i hjärtat av Klövsjö så erbjuder de allt från varm mat, nybakat bröd till härliga tårtor och bakelser. Bakat av ekologiska råvaror på hantverksmässigt vis.

18

Svingoa Grisar

Gården med Gris på Rot. På gården lever andras installade grisar på rot tillsammans med våra egna grisar. Galtar, suggor, kastrater och kultingar växer gemensamt upp i en stressfri miljö.
Alla grisar, oavsett storlek, utfodras med varm egenodlad mat tre gånger om dagen.
Utöver utfodring och viss hantering vid brunst är strävan att inte påverka grisarnas egen utveckling nämnvärt.
Vill de busa får de busa, vill de sola och bada får de det. Vill de gå ut i skogen själva eller i grupp får de göra det.
På vintern väljer grisarna om de vill bädda ner sig i halm i torra och dragfria lador eller om de önskar vistas inne i uppvärmda stora logar.
Välkomna och upplev ett eldorado av Svingoa grisar

19

 

 

Strömsnäsgården

Mjölken från kossorna på gården förädlas till olika produkter i gårdens egna mejeri. Bärförädling från bla egna odlingar. Bed&breakfast, gårdsbutik, cafe. På farmen finns även andra familjemedlemmar: Kaniner, små hästar, getter, höns, kor. I butiken finns ägg, sylt, marmelader, ostkaka, mejeriprodukter, fjällkotvål mm. För barnen finns tipsrunda, mindre lekpark, med hoppborg och naturligtvis hälsa på alla djuren. Vi laddar upp med en mängd gofika, lunch, barnmeny och matiga smörgåsar. Varmt välkommen till oss på Strömsnäsgården för en trevlig familjedag.

20
 

.

Norrlivet

Norrlivet producerar naturliga och
hälsosamma produkter som honung, sylt, havtorns produkter,
havtorns shot, havtornsglögg, marmelad och
oljor från lokala ingredienser. Vi har också
kalkoner, vaktlar och kycklingar för färska ägg och
smakfullt fågelkött. Vi specialiserar oss även på
att ympa högkvalitativa fruktträd. Besökare kan
ta en rundtur, besöka havtornsodlingen och se
äppel- och fruktträd samt våra djur. Vi erbjuder
en interaktiv och lärorik miljö som främjar
hållbarhet och hälsosam mat.

Välkommen till
Norrlivet!

21

Storhagen i Ljusnedal

Ekologiskt lantbruk i fjällmiljö med köttdjur, med
raserna Aberdeen Black Angus och Belted Galloway.
Köttet säljer vi till privatpersoner och restauranger
i området. Under sommaren betar djuren på
Hamrafjället, längs Mittådalsvägen, i Vivallen,

I år håller vi Skördefest på Bruksområdet, det ligger precis bredvid vår gård i Ljusnedal.

22

 Smååkran Gård

Osterian af Jemtland bedriver ett gårdsmejeri med kafé i Bräcke kommun, på gården finns killingar & grisar.

Med ny inspiration & kärlek inleder jag min nya Osteria.
Vid årsskiftet 2023-24 fick jag möjlighet att driva mejeri i egna lokaler. Nu gör vi våra ostar på gården i Smååkran, Bräcke kommun.
Vi fortsätter i samma anda med kärleksfullt gjorda ostar av mjölk som levereras från Framgården i Skylnäs och Välja Getgård i Kläppe.
Den 15 juni kommer vi att inviga vårt kafé.
Välkomna!

23

Välkommen till vår småskaliga och hållbara
odling av grönsaker och snittblommor i fjällen.
Här finns hästar, höns, barnaktiviteter samt
försäljning av grönsaker och snittblommor.
Dessutom erbjuder våra utställare dryck- och
mathantverket samt konst.
Passa på att ta en promenad och titta på
kulturhistoria kring Huså gruva eller ta en fika på
fjällvärldens enda herrgård.

24

Litet spinneri med stor ambition!
Vi tar tillvara den inhemska ullen och spinner
vackert kvalitetsgarn av den. Vi vill också
hjälpa lokala fårbönder att få avsättning för
sin ull. För att uppmuntra till fortsatt hållbar
ullproduktion så köper vi in den ull vi använder till
marknadsmässiga priser från fårbönder som vi
vet månar om sina djur och dess ull.

25

Besök våra ekologiska kor av rasen limousin
och de mindre djuren. Kl. 12 och 14 har vi
rundvandring på gården, då du får se hur alla
har det. I gårdsbutiken kan du köpa vårt eget
ekologiska nötkött, våra förädlade charkprodukter
som vi lufttorkar, kallröker, och varmröker själva.
Vi har ponnyridning kl. 11:00- 12.30 och kl. 13:30-
14:30, lekhörna för barn och vuxna. Ät våra goda
hamburgare, varmkorv, limousin wrap , starke
urban grillkorv. Kaffe och kakor, medan du njuter
av utsikten mot Storsjön och Oviksfjällen.

26

Mjösjö gård

En idyllisk lantlig gård i östra Jämtland med anor från 1500-talet.
Drivs i nionde generation. Boka konferens, möte, kurs, läger, ridhus, fest, bröllop, dop m.m. Varmt välkomna!

 

1

På Hovde Kök & Bar bjuder vi på en meny med fokus på lokala Jämtländska råvaror och en hel del vegetariskt. Vi försöker alltid att vara behjälpliga vid eventuella allergier eller speciella önskemål. 

11

Välkomna när Skoogs Krog flyttar ut till Bruksområdet under helgen! På lördag-söndag erbjuder vi lunch på Bruksområdet och på lördagen även en middag utomhus. Middag bokas via Skoogs krog. Skoogs Krog drivs av familjen Bertilsson och samarbetar nära med lokala företagare i och runtom Funäsfjällen. Kött och fisk köps från Ljusnedal, Tännäs och Långå, porslin från lokala hantverkare och grönsaker från gårdar i både Härjedalen och Jämtland.

Emil Bertilsson, 0684-21550,
Herrgårdsvägen 7, 846 96 Ljusnedal,
www.skoogskrog.se
www.harjedalsmat.se

2

RESTAURANG, MATBAR, CATERING, KURSER OCH KÄRLEK TILL MAT

I Storlien ligger Flammans Skafferi, det eldas i stenugnen och bjuds in till härliga middagar där råvarorna är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag. På menyn kan det finnas allt ifrån surdegspizza på jämtländskt vis till avsmakningsmenyer tillagade på råvaror från våra hållbara bönder, odlare och mathantverkare. Till och med desserterna kan åka in i vedugnen och få smak av björkveden.

3

I en talldunge vid Rätanssjöns strand ligger vår vackra restaurang fint belägen i Kojbyn.

Efter att familjen tillbringat över 25 år somrar som vintrar i Jämtland och alltid haft en känsla av att vi kommit hem, har vi nu fått möjlighet att driva en familjär restaurang där hjärtat finns med i hela vårt tänkande.

Med visionen att växa sig in i området och utveckla vår verksamhet.

Så långt det är möjligt servera bröd och mat med hållbara råvaror från närområdet med inspiration från fjäll, skog, och sjö.

10

Höglunda Gårdsrestaurang

 

Våra råvaror är egna från får lamm höns-ägg grönsaker 

Vi köper in råvaror från Jämtlandsgården-nötkött Börnans fisk Göviken-fläskkött lokal potatis och rotfrukter ost från Skärvången och Åsberget 

Lokal öl/dryck från Klövsjö KGB Östersundsbryggeri Jämtlandsbryggeri 

Vi tillagar allt från grunden på våra egna recept 

Bakar även vårt eget bröd tunnbröd fikabröd 

4

På Norra Station café och kafferosteri serveras närproducerade och hållbara bakverk och måltider. Råvarorna är noga utvalda från lokala leverantörer med omtanke och välmående som främsta ledord. Omtanke om dig som gäst, men även producenten, det ekologiska systemet, djuren och jorden.

Norra Station är en plats för hållbara koncept och idéer. För oss är det viktigt med ursprung och kunskap om tillverkningsprocesser och goda smaker. Det vill vi dela med oss av och hoppas att du ska känna när du besöker oss. Caféet är också navet för många av de aktiviteter och kulturhappenings som anordnas på Norra Station.

5

Välkommen till Strömsunds hembygdsgård och Kafe Tomten – en restaurang med lokala produkter och leverantörer som erbjuder god mat och fika i geniun miljö.

Kafé Tomten är vackert belägen i ”tant Elise-gården”, ett 1700-talshus på Strömsunds hembygdsgård. Byggnaden är mest bekant som kafé och fick så småningom namnet Tomten.

Kafe Tomten är 070-377 38 44

kafetomten@gmail.com

6

Välkomna till Jazzköket eller till vår Saluhall.

Allt hittar ni på prästgatan 44 i centrala Östersund. På Saluhallen så kan du äta lunch eller handla i butiken! Nere på innergården så hittar du Jazzköket, där serveras middag mån-lör från 17.00 hela sommaren.

Vi gillar lokalt & mat lagad från grunden! Varmt välkomna till oss.

7

Restaurang BUA

Hos oss på Bua möts du av ett varmt välkomnade och en härlig stämning. Vi har en liten meny som är under ständig utveckling. Kom förbi på lite smårätter, ett glas eller låt oss bestämma!

8

Kretsloppshuset

Kretsloppshuset har sedan snart 25 år lockat besökare både för sin charmiga trädgårdsmiljö och för den goda maten. Våra maträtter, bakverk och egna drycker tillagas från grunden av ekologiska råvaror där vi konsekvent prioriterar inköp från lokala leverantörer. Lördagen den 7/9 har vi vår årliga skördedag med bland annat Mällbyn Gård som säljer från sitt fantastiskt stora utbud av grönsaker odlade i Mattmar. Restaurangens meny kommer att digna av rätter på lokalproducerade råvaror i säsong.

9

Kolåsens Fjällhotell

Ren Mat Kolåsens Fjällhotell

Från jord till bord i Kolåsen. Vi odlar våra grönsaker, kryddor och rotfrukter och låter fåren hålla markerna öppna. Vår mat är tillagad på plats av egna och lokala råvaror. Vi har egna får och samarbetar med lokala aktörer för vilt, ren och fisk. Råvaror efter säsong med jämtländska smaker. Vår trerättersmeny på kvällen bestäms av kocken dagen innan beroende på tillgång och säsong. Vår korvkiosk serverar egengjorda korvar och tillbehör. Dagen till ära har vi även kolbulleservering dagtid. Njut av lokal öl, goda viner och alkoholfria drycker från Jämtlands vingår, vi vill att ni ska få en helhetsupplevelse, Ren Mat från gården helt enkelt.

12

Tivarsgårds mejeri AB

Tivarsgårds mejeri har egen tillverkning av mejeriprodukter som säljs i gårdsbutiken, på rekoringar, marknader och mässor.
Här finns även en fullskalig restaurang med mat lagat från grunden med inslag av närproducerade produkter.
Vi har varit med ca 10 år.

Urban Olausson / Anette Sellén
Norderön 630, 832 93 FRÖSÖN
070-385 51 52, info@tivars.se

13

Gårdar & utställare 2024

Gården med Gris på Rot. På gården lever andras installade grisar på rot tillsammans med våra egna grisar. Galtar, suggor, kastrater och kultingar växer gemensamt upp i en stressfri miljö.

På Hovde Kök & Bar bjuder vi på en meny med fokus på lokala råvaror och en hel del vegetariskt. Vi försöker alltid att vara behjälpliga vid eventuella allergier eller speciella önskemål.

Osterian af Jemtland bedriver ett gårdsmejeri med kafé i Bräcke kommun, på gården finns killingar & grisar.

Välkommen till vår småskaliga och hållbara odling av grönsaker och snittblommor i fjällen. Här finns hästar, höns, barnaktiviteter samt försäljning av grönsaker och snittblommor.

Ullspinneri med garnförsäljning, Litet spinneri med stor ambition! Vi tar tillvara den inhemska ullen och spinner vackert kvalitetsgarn av den. Vi vill också hjälpa lokala fårbönder att få avsättning för sin ull.

Besök våra ekologiska kor av rasen limousin och de mindre djuren.rundvandring på gården, då du får se hur alla har det. I gårdsbutiken kan du köpa vårt eget ekologiska nötkött, våra förädlade charkprodukter som vi lufttorkar, kallröker, och varmröker själva.

I Storlien ligger Flammans Skafferi, det eldas i stenugnen och bjuds in till härliga middagar där råvarorna är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag.

Efter att familjen tillbringat över 25 år somrar som vintrar i Jämtland och alltid haft en känsla av att vi kommit hem, har vi nu fått möjlighet att driva en familjär restaurang där hjärtat finns med i hela vårt tänkande.

Norra Station är en plats för hållbara koncept och idéer. För oss är det viktigt med ursprung och kunskap om tillverkningsprocesser och goda smaker. Det vill vi dela med oss av och hoppas att du ska känna när du besöker oss.

På Saluhallen så kan du äta lunch eller handla i butiken! Nere på innergården så hittar du Jazzköket, där serveras middag mån-lör från 17.00 hela sommaren.

Mjösjö gård är en idyllisk lantlig gård i östra Jämtland med anor från 1500-talet. Drivs i nionde generation. Boka konferens, möte, kurs, läger, ridhus, fest, bröllop, dop m.m. Varmt välkomna!

Storhagen i Ljusnedal Ekologiskt lantbruk i fjällmiljö med köttdjur, med raserna Aberdeen Black Angus och Belted Galloway. I år håller vi Skördefest på Bruksområdet, det ligger precis bredvid vår gård i Ljusnedal.

Vi var med 2023 men under namnet Nordic Bee.. Nu vi är ”Norrlivet ”.. allt är samma bara namnet ändrades. Norrlivet producerar naturliga och hälsosamma produkter som honung, sylt, havtorns produkter,

På farmen finns kaniner, små hästar, getter, höns, kor. I butiken finns ägg, sylt, marmelader, ostkaka, mejeriprodukter, fjällkotvål mm

På var sida av vägen i hjärtat av Klövsjö så erbjuder de allt från varm mat, nybakat bröd till härliga tårtor och bakelser. Bakat av ekologiska råvaror på hantverksmässigt vis.

Bymejeriet som tillverkar dessertost av ko- och getmjölk. I det blommiga cafétältet serveras kaffe och mm.

Vid Indalsälvens strand ligger Färjestans Gård med gårdscafe, butik, djur och trädgård.

Här kan du njuta av hembakat bröd, kakor och en kopp kaffe. På gården finns kossor och höns, under sommaren även ankor!

Med utsikt över fjäll och sjö med anor från 1750-talet. På gården finns en liten bigård. Kom och njut av fika i en härlig lantmiljö, titta på hönsen eller prova att rida på islandshästar.

Fokus ligger på gamla, namngivna pelargoner som ofta inte finns i den vanliga handeln.

Vi finns där Hovermoån och Storsjön möts. Här finns frigående Bjurholmshöns, lantfår med lamm och vår ekologiska köksträdgård.

Välkommen till vår gård i Öster-Övsjö. Hos oss kan du i vår restaurang smaka på mjöd, vin och alkoholfria drycker från Jämtlands vingård och Örtagård Öst.

Höglunda gård bedriver uppfödning av Jämtlandsfår, höns, kalkoner och sommargrisar.

Välkommen till oss på Rögrinna Gård i vackra Ragundadalen i Hammarstrand.

Tivarsgårds mejeri har egen tillverkning av mejeriprodukter som säljs i gårdsbutiken, på rekoringar, marknader och mässor.

Vår idé är att erbjuda en unik kulturmiljö för möten och fest!

Under skördefesten får ni komma nära våra djur och det kommer att finnas roliga aktiviteter för barnen samt god lunch och fika.

På Ås Trädgård odlar vi ekologiska grönsaker och snittblommor som vi säljer i vår gårdsbutik. Välkomna till oss och våra utställare, till hästtur i odlingarna, självplock och andra spännande aktiviteter!

Vi har lite av mycket, som fjällkor, får, höns, ankor, gäss och bin. Nytt för i år är våra vackra påfåglar. I gårdsbutiken finns ägg, honung, marmelader och annat smått och gott. På logen finns café där man kan fika eller äta en lättare lunch.

Kossans i Berg AB drivs av två mjölkgårdar, Lägda i Vigge och SvenOls i Hoverberg. Vi erbjuder glass, yoghurt, stekost och mjölk. Allt från vårt eget mejeri. Under skördefesten har vi även kossans egna hamburgare.

Fjåsen å Fjällan har egen biodling samt odlar potatis, jordgubbar mm på ett ekologiskt sätt. Gårdsbutik och café, som är öppet varje helg, lördag och söndag kl. 11-16

Gården med Gris på Rot. På gården lever andras installade grisar på rot tillsammans med våra egna grisar. Galtar, suggor, kastrater och kultingar växer gemensamt upp i en stressfri miljö.

Skördefesten samordnas av Torsta genom ett upphandlat uppdrag via Region Jämtland Härjedalen. I år bidrar Östersunds kommun genom medel från Tillväxtverket till Skördefest Jämtland Härjedalen!