Har du en idé som kan stärka livsmedelskedjan i länet?
Eller har du redan ett företag inom livsmedelskedjan i länet men står och stampar och vill komma vidare? Vi erbjuder professionell coachning kostnadsfritt!
COACHNING FÖR DIG SOM FÖRETAGARE
Ing-Marie Jirhed är utbildad coach med lång erfarenhet inom landsbygdsföretagande och gröna näringar. Hon finns för dig som bollplank och för coachande samtal.
ing-marie@jirhed.se – 070-280 10 21
FÖR VEM?
För dig som har eller vill starta ett företag på landsbygd eller har en idé som kan stärka företagandet på landsbygd. Idén eller företagandet ska på något sätt stärka livsmedelskedjan i Jämtlands län.
VAD ÄR COACHNING?
Coachning tar dig därifrån du är och dit du vill med hjälp att sätta upp mål och skapa resultat som är hållbara för dig. Coachen finns där för dig att lyssna på dina idéer, hjälper dig att prioritera genom att ställa rätt frågor och hitta fram till det du brinner för.
Fokuset är på dig och en positiv väg framåt, vi hittar dina styrkor och lyfter fram dem. Coachens roll är att vara ett stöd för dig på din resa till att utveckla dina tankar och idéer och nå fram till dina mål.
Coachning bygger på förtroende, ärlighet och öppenhet.
Du är ansvarig för din egna framgång och coachens uppgift är att vara ett stöd på vägen.
HUR GÅR DET TILL?
Vi börjar med ett samtal för att titta på behovet och bestämmer
sedan om vi ska ha ett eller flera uppföljande samtal fysiskt eller digitalt. Samtalen är upp
till en timme per gång och med viss kontinuitet för att möjliggöra arbete med handlingsplan
samtidigt som processen hålls i gång. Coachen har tystnadsplikt.
Häng med när Rikard frystorkar mat.
Om maten lagras rätt, kan den hålla i 25 år. Vi har testat att frystorka allt från lokala råvaror och färdiga maträtter till godis. Tappar frystorkat smak, går det att återställa en komplett måltid och hur mycket energi går det åt? Det är något av det vi undersöker i filmen ovan.
Mathias Gabrielsson, delägare i Skärvångens Bymejeri, pratar om företaget, deras produkter och hur de själv har hittat vägar för att ta vara på deras restprodukter.
Anders Åkerström, VD & ägare Bio Gen Active AB, berättar om företaget och deras produkter. Bio Gen Active AB är beläget i Gällö i Jämtland och tillverkar rengöring- och kroppsvårdsprodukter som är baserade på vassle. Vassle är en resprodukt som blir till under tillverkning av ost, 90 procent av mjölken som används i tillverkningen blir till vassle.
Louise Mattson på Symbios Of Sweden har skapat två inspirationsfilmer om hur företagare inom livsmedelsbranschen kan skapa mervärde ur sina restprodukter och restflöden.
I film 1 visar Louise hur man kan börja skissa upp sina restproukter och skapa ekonomiskt och mijömässig vinst utifrån det.
I film 2 visar Louise de specifika kartläggningarna för bageri, mejeri och slakter.
GODA AFFÄRER GENOM GODA SAMARBETEN
Under åren 2023 – 2024 driver Torsta AB projektet Goda affärer genom goda samarbeten som syftar till fler lönsamma landsbygdsföretag för ökad försörjningsförmåga, arbetstillfällen och en stärkt infrastruktur. Utgångspunkten är det för regionen utpekade styrkeområdet jord skog och vatten, med särskild betoning på stärkt livsmedelskedja och ökad cirkularitet och resursutnyttjande. Projektet ska bidra till inspiration och motivation för diversifierad verksamhet. Projektet ska
också bidra till samverkan på såväl företags- som organisationsnivå. Samarbetsparter är Eldrimner (Aksel Ydrén) och Mittuniversitetet (Wilhelm Skoglund). LRF och Matfiskodlarna är referenser. Projektledare är Marie Sjölin på Torsta AB (marie.sjolin@torsta.se, 070-217 58 84). Upphandlad coach är Ing-Marie Jirhed.
Projektet finansieras med medel från Länsstyrelsen Jämtlands län inom Landsbygdsprogrammet, delåtgärd 16.2 stöd till samarbetsinsatser inom diversifiering nya jobb, fokusområde 6a samarbeten för nya jobb och diversifiering. Projektet får inte riktas direkt till jord- eller vattenbruksföretag, ej heller till forskning.