Ny upplaga av Eldrimners och Torstas yh-utbildning för mathantverkare

 

I dag gav Yh-myndigheten positivt besked till Eldrimner och Torsta, och det blir en fortsättning på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk där bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker utbildas. I augusti startar nästa upplaga av Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk.

– Vi har redan utbildat flera årskullar mathantverkare på yrkeshögskoleutbildningen och det känns väldigt positivt att Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss möjlighet att genomföra utbildningen igen. Nu kör vi vidare med full fart, säger Annika Schrewelius, utbildningsledare.

Utbildningen Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist är en ettårig grundutbildning med valbara inriktningar. Den som går utbildningen fördjupar sig branschvis.

Nästa upplaga av Yh-utbildningen startar den 26 augusti 2019. Till årets utbildningsomgång tas 28 studerande in från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Efter utbildningen kan man starta eget eller arbeta på mathantverksföretag. Torsta AB är huvudman, Eldrimner – Nationellt Resurscentrum för Mathantverk genomför utbildningen som består av både teori och praktik. Ansökan öppnar inom kort.

Mathantverket i Sverige är inne i en fortsatt mycket expansiv fas och mathantverksprodukter är starkt efterfrågade. Allt fler företag startar inom branschen och många efterfrågar kunnig och utbildad personal.

Myndigheten för yrkeshögskolan fattade beslut med bifall för 496 utbildningar med 14 171 platser med start 2019, vilket är på ungefär samma nivå som föregående år. En majoritet av alla ansökta utbildningar beviljas inte statsbidrag utan ungefär 45%.

Kontaktpersoner för Yh-utbildningen i mathantverk:
Annika Schrewelius, utbildningsledare, 010-225 32 01, annika@eldrimner.com
Trine Amundsen, vd, Torsta, 0640-188 01, trine.amundsen@torsta.se