Du får med dig nyttig kunskap, arbetsmetoder, verktyg och nya kontakter för att utveckla ett hållbart företagande på gården. Undervisningen sker via studieresor, föreläsningar, grupparbeten, studiebesök, övningar och diskussioner. Utbildningen anpassas i så stor utsträckning som möjligt efter vilken företagsidé och förutsättning du som deltagare har. Du kan välja att gå enskilda block såsom ekonnomi, husdjur, växtodling eller skogsbruk eller hela kursen.
Läs merVill du bli bättre på att producera unika måltidsupplevelser och kunna ta mer betalt?
Vill du lära dig mer om våra lokala smaker? I denna föreläsningsserie får du inspiration för att skapa hållbara måltidsupplevelser med smak av platsen som ger unika minnen.
Föreläsningar är kostnadsfritt och finansieras av Interreg Sverige-Norge projekt Mat och dryck längs Nordens gröna bälte.
Datum: 8 februari, 22 februari, 8 mars, 12 april kl. 8.30 – 9.30
Läs merVill du lära dig vad du kan göra själv när korna börjar halta? Vilka sjukdomar finns? Hur lägger man bandage eller klistrar på en kloss, och när?
Läs merVi erbjuder endagskurser med fördjupning inom olika områden:
-fårets fortplantning och avel
-betesplanering och utfodring
-hälsa och parasiter
-byggnader för fårhållning
-klippning och ullhantering
Vi kombinerar teoretisk undervisning och praktiska övningar.
Läs merVi kommer att fokusera på fårens beteende och behov, utfodring, reproduktion och hälsa vilka är grunderna till en väl fungerande lammproduktion och gör det roligare att vara fårbonde. Vi varvar teori med praktiska moment så som hantering, hullbedömning och klövvård.
Läs merPå kursen går vi igenom hur en normal förlossning går till, när och hur man själv kan ingripa, om något är onormalt och när man bör kontakta veterinär. Vi kommer även träna på att rätta till olika fellägen som lammet kan hamna i. Teori och praktiska övningar med sk lammlåda med tyglamm ingår.
Läs merPå denna tvådagarskurs går vi igenom allt som behövs för grundläggande kunskap om höns och äggproduktion. Däribland gällande lagstiftning, utmärkande anatomi och fysiologi för fåglar, viktigaste sjukdomarna och parasiterna, djurens beteende, kläckning och utfodring, avlivning/kadaverhantering och slakt för hemmabruk. Under kursen genomförs även obduktion av höna.
Läs merVillkorad läkemedelsanvändning (ViLA) innebär att du som djurägare får behandla vissa sjukdomar i din egen besättning själv, utan att behöva ta ut veterinär akut. ViLA för mjölkproducenter är lite speciellt eftersom det finns flera steg som man måste göra innan man kan ansluta sig. Det finns nyckeltal för olika sjukdomar som din besättning måste hålla sig inom, du måste gå en teoretisk kurs på 10 timmar där minst 5 timmar görs hemma som självstudier och 5 timmar görs som en kursdag med en veterinär. Bägge tillfällena avslutas med ett teoretiskt prov.
Läs merADR/ADR-s, krävs för de personer som är inblandade i transport av farligt gods, men som inte har krav på förarintyg.Utbildningens omfattning beror på kursdeltagarens arbets- och ansvarsområde.
Läs merGodkänt test ger kompetensbevis i Natur- och kulturmiljövård, vilket är ett krav enligt PEFC för vissa personalkategorier och entreprenörer. Efter fem år ska kompetensbeviset förnyas enligt PEFCs krav. Det kan lämpligen göras via kursen Natur- och kulturmiljövård – förnyelse.
Kursen avslutas med ett praktiskt och teoretiskt test.
Skicka en intresseanmälan till Grundkurs
Skicka en intresseanmälan till Förnyelsekurs
Läs merUtbildningen ger dig praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper för att klara säkert arbete med motorsåg vid fällning och kvistning av träd samt kännedom om hur man hanterar fastfällda träd. Utbildningen tar även upp allmänna säkerhetsbestämmelser, skyddsutrustning, vård och skötsel av utrustning samt grundläggande arbetsteknik. Utbildningen är tre dagar inklusive ett praktiskt och teoretiskt prov.
Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Vi kan öka chansen till överlevnad med 200 – 300 % om vi tidigt påbörjar hjärt- och lungräddning. Torsta följer Svenska HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning. Dessutom innehåller vår HLR-utbildning en hel del fördjupning. Detta är alltså en utbildning med den rekommenderade basinformationen i HLR men också med fördjupat innehåll som är skräddarsytt för era behov och de tänkbara scenarion som kan ske i just din närmiljö eller arbetsplats. Utbildningen består till största delen av praktisk träning och utbildningsbevis ges efter avslutad kurs.
Läs merAlla verksamheter tjänar på att bli mer inkluderande gällande HBTQ, normkritisk handlingssätt, etnicitet och funktionalitet vare sig det rör sig om offentlig eller privat sektor.
Läs merVi blandar smaker och råvaror på ett innovativt sätt. Som vanligt har vi även ett klimat och svinnhanteringstänk.
Kursen riktar sig till ekonomibiträden, kallskänkor och kockar och är uppdelad i teoretisk och praktisk del.
En kurs som kombinerar svinnhantering och modet att våga använda grönsaker, frukter och fröer i olika kombinationer. Blanda nyttiga och innehållsrika råjuicer och smoothies. Vi kommer använda både frukt, bär, grönsaker, fröer och mejeriprodukter. Vi får också lära oss matpedagogik och tips på hur man kan jobba med det.
Läs mer