Fåren – Redan här kan du påverka din ullfibers kvalitet. Bra näringstillgång ger en starkare och bättre fiber. T.ex kan för lite näring under en kortare period visa sig som en ”svältrand” vilket gör att fibern får en midja och blir mycket svag, som i sin tur gör att fibern går av där när vi processar den genom maskinerna.
Bra är om fåren får sig en “dusch” (regnskur) innan klippning, fåren ska dock vara torra innan klippning och viktigt med en ren klipp-plats så det inte hamnar boss och skräp i fällen. Förvara den klippta ullen i papperssäckar gärna med tidningspapper mellan varje fäll. Säckarna förvaras torrt och svalt, aldrig på ett cementgolv då de nedersta fällarna lätt börjar mögla.

Ullen – För bästa resultat så är det viktigt med hela kedjan från bete, utfodring, klippning och sortering.
Beten där det finns t.ex tistel, barr, kardborre eller mogen timotej kan lätt fastna i pälsen och om den inte hittas under sorteringen så följer den med in i maskinerna och in i garnet vilket försämrar kvalitén på ditt garn och det sticks.
Dubbelklipp är när det finns korta avklippta bitar som inte är mer än några mm, de gör att du får “noppor” i det färdiga plagget. Se till att skaka och sortera bort eventuella dubbelklipp ur fällen för att få ett bra slutresultat. Sortera även bort buk och lår ull. Skitig och tovad ull ska heller inte med. Allt för att du ska få ett så bra garn som möjligt.
Har du fler färger på din ull, lägg ihop de färgskiftningar du vill blanda och markera tydligt med tidningspapper uppdelningnen i säckarna.

Fiberlängden bör inte vara längre än 15-16 cm.